Onbeveiligde netwerkschijven.
Onbeveiligde netwerkschijven. Eind mei 2016 was in het tv-programma Opgelicht?! aandacht voor een pijnlijk privacy probleem: onbeveiligde netwerkschijven, veel netwerkschijven (NAS) blijken zo slecht beveiligd dat persoonlijke informatie zoals paspoorten, wachtwoorden en belastingaangiftes gewoon op internet staan. Zonder dat de eigenaar daarvan af weet. Dat is extra pijnlijk omdat veel mensen juist een NAS aanschaffen om hun belangrijke zaken goed te beschermen.
De oorzaak ligt in een combinatie van zwakke security in de NAS en UPNP. Dat is een protocol waarmee de NAS op eigen houtje een poort kan openzetten in de router. UPNP is bedoeld om mensen het leven makkelijker te maken: Universal Plug & Play moet ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een mediaspeler zonder veel gedoe in je netwerk kunt hangen. Maar dat gemak heeft dus een groot nadeel. Veel mensen hebben geen idee dat hun NAS en router zelfstandig een poort kunnen openzetten.
Providers
Pas op voor onbeveiligde netwerkschijven en routers. In de modems die bijvoorbeeld XS4ALL levert, staat UPNP standaard uit. Helaas is dat lang niet bij alle providers aan de hand het beste kun je alle onnodige openstaande poorten op je modem het beste sluiten en UPNP standaard uitzetten. Je kunt wel een poort openzetten als je dat wilt, en je kunt zelfs UPNP aanzetten als je dat zou willen. Maar daarvoor moet je eerst even inloggen op de router. Dat voorkomt vervelende situaties zoals Opgelicht?! die heeft uitgezonden. Wil je hulp? Neem contact met ons op wij kunnen u helpen de beveiliging wel goed op orde te krijgen.
Wie zelf wil checken of er misschien onbewust open poorten op z’n verbinding zijn, kan op deze site een scan uitvoeren.
Uiteraard wil Goldschmeding Automatisering u helpen dit na te zien of voor u op te lossen. Natuurlijk laten we, als u dit wilt, zien hoe u dit zelf kunt doen en hoe u problemen in de toekomst kunt voorkomen.
Lees ook: